Energielabel utiliteitsbouw verplicht

      Bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is een energielabel verplicht. Het geldt voor                  gebouwen met de volgende functies (dit kan één functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies):

      - kantoor
      - onderwijs, zoals scholen en universiteiten
      - bijeenkomst, zoals cafe's, restaurants, kinderopvang en vergadercentra
      - gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
      - logies, zoals hotels en pensions
      - sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
      - winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages
      Daarnaast is het verplicht om de energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig energielabel weer te          geven wanneer een gebouw te koop of te huur wordt aangeboden door advertenties in commerciële media. Het        energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

 

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

 

Het bevoegd gezag treedt op als handhaver bij overtreding van de Energielabel C-verplichting. Het bevoegd gezag is meestal de gemeente waar het kantoorgebouw is gevestigd.

 

De verplichting geldt niet als:

 

- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) <50% is van de totale                gebruiksoppervlakte van het gebouw;

- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw <100 m2 is;

- het gaat om rijksmonumenten als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet of in de provinciale of              gemeentelijke monumentenverordening;

- het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;

- het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de                            onteigeningswet;

- het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;

- de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer        dan 10 jaar.

 

Nieuw energielabel utiliteitsgebouwen sinds 1 januari 2021

Met de invoering van de NTA 8800 per 1 januari 2021 wordt het energielabel vanaf die datum bepaald via deze nieuwe berekeningsmethode. Tot en met 31 december 2020 gold de EPC/EI-berekeningsmethode op basis van de NEN 7120. Deze energielabels blijven 10 jaar geldig.